Yoga

Τι σημαίνει yoga:

Γιόγκα σημαίνει σύνδεση, ένωση. Στη γιόγκα και στην παράδοση της βασιζόμαστε όταν λέμε ότι το σώμα με την αναπνοή είναι σε απόλυτη σύνδεση με το νου και την ψυχολογική μας κατάσταση.

Hatha είναι η Γιόγκα της Εναρμόνισης. Σημαίνει ότι με την άσκηση της γιόγκα εναρμονίζουμε την κίνηση με την αναπνοή και αυτό προϋποθέτει τη συμμετοχή του νου. Η συνεργασία αυτή σώματος, αναπνοής και νου βοηθάει στην ανάπτυξη της συγκέντρωσης τόσο στην άσκηση όσο και στην καθημερινή ζωή, στις δραστηριότητές μας, στην εργασία.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μια μίνι πρακτική γιόγκα από το κανάλι μας στο Youtube

https://youtu.be/50CJmD0aRCI

 

Ποια τα οφέλη κάνοντας yoga:

 • Αποφυγή μυϊκών εντάσεων και πόνων χάρη στη σωστή μη επιβαρυντική τοποθέτηση των οστών και των αρθρώσεων.
 • Aίσθηση ισορροπίας. μεγαλύτερο εύρος κίνησης στις αρθρώσεις.
 • Ποιοτική αναπνοή: αποφυγή πονοκεφάλων που προέρχονται από μειωμένη παροχή οξυγόνου, αυξημένη ζωτικότητα χάρη στην επιτυχημένη διανομή οξυγόνου και κυτταρική αναπνοή, αντιμετώπιση άσθματος.
 • Ποιοτικός ύπνος: επιτυχής αντιμετώπιση αϋπνίας, πληρέστερη ανάπαυση και αναζωογόνηση μέσω συνειδητής μυϊκής χαλάρωσης.
 • Βελτίωση στην ικανότητα της μνήμης. αυξημένη ικανότητα εστίασης της προσοχής
 • Καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος: αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
 • Δυναμώνει το σώμα φέρνοντας σε ισορροπία τη δύναμη με την ευκινησία.

Τι περιλαμβάνει ένα μάθημα Χάθα Γιόγκα (Hatha Yoga):

 • στατικές θέσεις του υλικού σώματος ( Asanas )

Είναι η ευθυγραμισμένη σταθερή και ευχάριστη στάση με συγκεκριμένη διάρκεια παραμονής και καθορισμένο κύκλο αναπνοής.
Προκαθορισμένο σημείο εστίασης του βλέμματος και του νου. Υπάρχει προκαθορισμένη διαδοχή από άσανας με ξεκάθαρες τις
φάσεις του κύκλου αναπνοής απόλυτα συντονισμένες με τις κινήσεις ματάβασης.

Όρθιες στάσεις, Στάσεις Ισορροπίας, Στηρίξεις στα Χέρια, Υπερεκτάσεις Κορμού, Πλάγιες Κάμψεις, Εμπρόσθιες Κάμψεις, Στροφές Κορμού, Στάσεις με Ανοίγματα Ποδιών, Υπτιες και Πρηνείς Στάσεις, Καθιστές στάσεις, Στάσεις κατάλληλες για Πραναγυάμα και διαλογισμό και Στάσεις Βαθιάς Χαλάρωσης.

Κατά την διάρκεια της πρακτικής χρησιμοποιούνται βοηθήματα όπως μαξιλάρια, τουβλάκια, ζώνες, λάστιχα.

“Η άσκηση σε άσανα θα μας βοηθήσει να αντέχουμε αλλά και να ελέγχουμε τις εξωτερικές επιδράσεις στο σώμα, όπως τη γήρανση, το κλίμα, το φαγητό, την εργασία” Yoga Sutras

 • αναπνευστικές πρακτικές ( pranayama )

Η αναπνοή είναι η βασικότερη λειτουργία του σώματος και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να υπάρξει στη ζωή. Τροφοδοτεί με ενέργεια όλο το σώμα και απομακρύνει τα απόβλητα της καύσης των κυττάρων. Η καλή υγεία είναι σε άμεση συνάρτηση με την αναπνοή. Κάνοντας Pranayama μαθαίνουμε να αναπνέουμε από την αρχή.

Μαθαίνουμε να παρατηρούμε την αναπνοή μας και να επεμβένουμε σ’ αυτή φέρνοντας το νου σε ισορροπία με τον εσωτερικό εαυτό.

“Οι φάσεις της αναπνοής πρέπει να επετείνονται και να διατηρούν τις αναλογίες μεταξύ τους. Η τακτική εξάσκηση στην πραναγιάμα περιορίζει τους φραγμούς που εμποδίζουν την καθαρή αντίληψη” Yoga Sutras

 • τεχνικές εστίασης της προσοχής ( διαλογισμός )

Διαλογισμός σημαίνει να είσαι χωρίς σκέψεις με πλήρη συνειδητότητα.
Με τις ασκήσεις εστίασης της προσοχής ασκούμαστε στη συγκέντρωση, παρατηρούμε την φυγόκεντρο συμπεριφορά της προσοχής.
Η προσοχή έχει την τάση να διασκορπίζεται καθώς ο νους αγαπά να περιπλανιέται.

Υπάρχουν πολλές πρακτικές διαλογισμού όπως οι ασκήσεις λεκτικού προγραμματισμού, ασκήσεις οπτικοποίησης, οραματισμός, ασκήσεις αφαίρεσης, ηχητικός διαλογισμός , ενεργειακός διαλογισμός.

” Ο νους μας θα παραμένει προσηλωμένος αν παίρνουμε ικανοποίηση από την ευτυχία των άλλων, αν δείχνουμε συμπόνοια προς τους δυστυχισμένους, αν χαιρόμαστε για όσους κάνουν αξιέπαινες πράξεις, αλλα και αν παραμένουμε ατάραχοι από τα σφάλματα των άλλων ” Yoga Sutras

 • πρακτικές χαλάρωσης ( Nidra yoga )

Η βαθιά χαλάρωση είναι απαραίτητη για την ανάπαυση και αναζωογόνηση του οργανισμού σε σωματικό, ενεργειακό και πνευματικό επίπεδο. Η χαλάρωση κατεβάζει την πίεση του αίματος, διδάσκει την αταραχία, βοηθάει στην αποβολή του στρες και τότε μόνο μπορούμε να αποκομίσουμε τα μέγιστα οφέλη όσοων πρακτικών προηγήθηκαν.

” Η χαλάρωση είναι η ήρεμη ατάραχη κατάσταση του υλικού σώματος και του νου όπου δεν υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις “

Anti Stress Therapy

Το stress, το άγχος περιορίζουν την αναπνοή, κλείνουν το σώμα, φέρνουν τους ώμους μπροστά και συρρικνώνουνε το χώρο του πνεύμονα. Το στρες το άγχος κάνουν την αναπνοή σύντομη, επιφανειακή, μικρή, ανεπαρκή.

Το μάθημα περιλαμβάνει:

Στάσεις γιόγκα που διορθώνουν τη στάση του σώματος ελευθερώνουν το σώμα και ανοίγουν χώρο για την αναπνοή. Για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως σωματικής δύναμης, ευλυγισίας και κινητικότητας.

Ο διαλογισμός μας φέρνει σε επαφή με τις απεριόριστες ικανότητες που έχει ο νους όταν βρίσκεται σε ηρεμία και γαλήνη και όχι κάτω από την πίεση και τον αποπροσανατολισμό που δημιουργούν τα αρνητικά συναισθήματα. Τα ψυχοσωματικά οφέλη αυτής της πανάρχαιας τεχνικής, που έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί μέσα στα τελευταία 50 χρόνια, καθιστούν αυτή τη μέθοδο ένα εξαιρετικό όπλο κατά του στρες και των ασθενειών που αυτό προκαλεί – και όχι μόνο.

Η σχέση αναπνοής και άγχους είναι αμφίδρομη. Μπορούμε με την αναπνοή μας να κατευνάσουμε το άγχος και την ένταση. Θα μάθουμε να αναπνέουμε βαθιά και σε μεγάλη διάρκεια αναπνοή

Nidra Yoga: Ιδανικός τρόπος για να απομακρύνουμε το στρες, την ένταση από το σώμα και το νου. Γίνεται στο τέλος του προγράμματος Η Γιόγκα Νίντρα είναι καθοδηγούμενη χαλάρωση ιδανική για την απομάκρυνση της μυϊκής, νοητικής και συναισθηματικής έντασης. Έτσι θα νιώθετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι μετά από την πρακτική της γιόγκα. Ιδιαίτερα ευεργετικό για την απομάκρυνση του χρόνιου άγχους και της έντασης.

Pin It on Pinterest